Wijsheid krijg je door ervaring

Wat is de ervaringsgerichte methode

Tijdens de coaching, begeleiding of therapie door middel van de inzet van paarden, honden, creativiteit en outdooractiviteiten werk ik vanuit de ervaringsgerichte methode. Naast het vertellen van je verhaal kun je ook in de praktijk ervaren hoe je omgaat met ‘problemen’, gevoelens en jezelf. Daarbij staat jouw hulpvraag en persoonlijke verhaal centraal. Je leert en oefent vanuit praktijksituaties.

Effectief

Er wordt een beroep gedaan op emoties, gedachten, gedrag en lichaam. Dit werkt effectief omdat alles meedoet! Daardoor kom je er direct achter waar het mis gaat en hoe je anders kunt omgaan met gevoelens en situaties waarin je vastloopt. 
De dieren en de natuur hebben een krachtige, helende werking en helpen om je evenwicht te herstellen: door de natuur ga je weer terug naar je eigen natuur.

Hoe werkt het

Samen bespreken we welke vorm van coaching, therapie of begeleiding het beste bij je past. Dat kan met paarden, honden, creativiteit of outdooractiviteiten. Een combinatie is eventueel ook mogelijk.
Na een korte intake, krijg je van mij een opdracht. Deze sluit aan bij jouw  hulpvraag, dat kan bijvoorbeeld een situatie zijn waarin je altijd vastloopt en waarmee je anders wil leren omgaan. 
Door je (onbewuste) gedrag en gedachten n.a.v. mijn opdracht te evalueren krijg je nieuwe inzichten over jezelf en jouw relatie tot de wereld om je heen.
Nieuwe inzichten kun je oefenen om ze vervolgens toe te passen in het dagelijks leven. Ik begeleid je zorgvuldig in dit proces, zodat je in jouw tempo en in een veilige setting kan ontdekken welke nieuwe mogelijkheden er voor jou liggen. 

Ook is het mogelijk om mee te doen aan een workshop of training. Voor vaste teams of groepen zijn er ook teamcoaching- of teambuildingsactiviteiten, deze kunnen op maat gemaakt of aangepast worden.

Andere methodes
Naast de ervaringsgerichte methode werk ik tijdens de sessies vanuit verschillende methodieken zoals: Cognitieve therapie, Oplossingsgerichte methode, Transactionele analyse, Voice dialogue, Gestalt, Mindfulness, NLP, Systemische methode, Intuïtieve methode en andere methoden vanuit de psychosociale hulpverlening. De polyvagaal theorie is ook een belangerijke basis voor mijn werk.
De bovengenoemde methodes integreer ik in de opdrachten en de gesprekken, ze zullen veelal niet bewust genoemd worden, het is mijn ‘gereedschapskist’. Het draait uiteindelijk niet om de tools en (gespreks)methoden die ik gebruik, maar het gaat erom dat er volledige aandacht is voor jou en dat jouw ontwikkelingsproces centraal staat.

Daarom werk ik i die ik geef, naast het gesprek ook met de ervaringsgerichte methode.
Ik nodig je dan uit om actief te ervaren hoe jij omgaat met de ‘hobbels’ en uitdagingen in jouw leven en hoe je gevoelens beleeft door zelf te werken met mijn paard, hond, schildermateriaal of andere creatieve vormen of door actief te zijn in de natuur. DJe oefent en leert door te doen. 

Effectief

Bij de ervaringsgerichte methode spelen emoties, gedachten, gedrag en je lichaam een belangrijke rol. Alles aan jou,  je geest én lichaam, doet mee. Dat werkt heel effectief, omdat hieruit vaak duidelijk en snel blijkt waar we samen aan  kunnen werken om jouw hulpvraag in de basis aan te pakken.  

Hoe werkt het?

Samen bespreken we welke vorm van coaching of therapie het beste bij je past. Dat kan met paarden, honden, creativiteit of outdooractiviteiten. Na een korte intake, krijg je van mij een opdracht. Deze sluit aan bij jouw  hulpvraag, dat kan bijvoorbeeld een situatie zijn waarin je altijd vastloopt en waarmee je anders wil leren omgaan. 
Door je (onbewuste) gedrag en gedachten n.a.v. mijn opdracht te evalueren krijg je nieuwe inzichten over jezelf en jouw relatie tot de wereld om je heen.
Nieuwe inzichten kun je oefenen om ze vervolgens toe te passen in het dagelijks leven. Ik begeleid je zorgvuldig in dit proces, zodat je in jouw tempo en in een veilige setting kan ontdekken welke nieuwe mogelijkheden er voor jou liggen. 

Mijn 'gereedschapskist'  

Tijdens de sessies waarin ik je individueel begeleid, werk ik met een scala aan methodes die mijn ‘gereedschapskist’ vormen. Naast de ervaringsgerichte methode zet ik onder andere ook de volgende technieken in: cognitieve therapie,  oplossingsgerichte methode, transactionele analyse, voice dialogue, gestalt, mindfulness, NLP, Systemische methode en intuïtieve methode. De polyvagaal theorie vormt ook een belangerijke basis voor mijn werk.
Hoewel ik ze meestal niet expliciet noem, integreer ik deze methoden in de opdrachten en gesprekken.