Equine assisted therapie en coaching

Paarden als leermeesters

Als geen ander voelen paarden gedrag en emoties aan. Ze reageren daar direct op. Paarden zijn daarmee geweldige leermeesters omdat ze je een spiegel voorhouden. Hun taal is lichaamstaal; ze geloven niet in mooie  praatjes terwijl gevoelens zoals angst, boosheid of verdriet weggestopt worden. Een paard voelt deze tegenstrijdigheid, vindt dat verwarrend en  zal bijvoorbeeld bij je weggaan. 

Een paard wil een heldere boodschap

In hun genen zijn paarden nog altijd prooidieren. Kleine signalen die op een onveilige situatie zouden kunnen duiden, interpreteren paarden als een groot risico. Vandaar dat paarden bijzonder alert en sensitief zijn richting hun kuddegenoten en ook onze emoties en intenties feilloos aan voelen. Als jij je anders voordoet dan je je voelt, bijvoorbeeld als je op een rustige toon tegen hem praat, maar je vanbinnen onzeker voelt of boos, is dat verwarrend voor het paard. Die tegenstrijdigheid die je uitstraalt is waarschijnlijk voor jezelf in het dagelijks leven en wellicht voor de mensen om jou heen ook lastig. Doordat paarden reageren op wat er van binnen bij je  omgaat, kom je snel bij de kern van waar je vastloopt. 

Een ervaring van een cliënt :”Ik vond het verrassend dat de paarden, waarmee ik eerder geen contact heb gehad, me duidelijk spiegelden. Ze hebben situaties geconstrueerd waarin ik mijzelf en mijn problemen en hun oorzaak duidelijk terug kon vinden.”

Hoe werkt het? 

In equi-assisted coaching of therapie heb je geen ervaring met paarden nodig. Je hoeft niet op het paard te zitten, de opdrachten doen we naast het paard, dus we blijven met beide benen op de grond. Tijdens de sessies nodig ik je uit om opdrachten uit te voeren met het paard. Dit levert je ervaringen op, waarover we in gesprek gaan. Ik geef je mijn observaties terug en stel je vragen die je bewust maken van je gedrag en gevoelens. Ik moedig je aan om dat gedrag en die gevoelens te verkennen. Dat is de basis voor een krachtig antwoord op je hulpvraag, waarmee je een nieuwe stap kan maken in je leven. 

Iets voor jou? 

Loop je vast en kom je er zelf niet verder mee? Door coaching of therapie met de paarden krijg je inzicht in jezelf en wat jou uit balans brengt. Deze vorm van coaching of therapie helpt je je krachtiger te voelen en geeft je handvatten om met voor jou lastige situaties om te gaan. Benieuwd of equi-assisted coaching of therapie ook geschikt is voor jou? Lees er hier (link) meer over en/of neem even contact met me op. Ik begeleid je graag in jouw proces!

Incanto 

Mag ik je voorstellen aan Incanto? Incanto is een belgische warmbloedruin. Geboren op... Incanto kwam na de start van mijn bedrijf op een bijzondere manier op mijn pad terecht. Zijn toenmalige verzorgers waren op zoek naar een goed thuis voor hem. En hij bleek precies te zijn waar ik naar op zoek was. Incanto is een duidelijke leider in de kudde en tegelijkerijd ook een echte gentlemen.

Citaat van een psychologe: “Ik heb menig sessie nodig om te achterhalen hoe iemand in elkaar steekt, paarden maken dit binnen enkele uren duidelijk”